Van gereedschapskist naar laptoptas

Een jaar of 7-8 geleden trokken Gerjan Wielink en zijn twee collega’s van de gemeente Zwolle ‘bewapend’ met een gereedschapskist er op uit om storingen in rioolpompstations te verhelpen. Tegenwoordig speelt de laptop een steeds grotere rol in het voorkomen van storingen.

"Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor het goed laten functioneren van 14 grote gemalen, 60 pompen, 450 drukleidingen en 40 tunnelgemalen. Samen hebben we om en om storingsdienst. Voorheen ging ik dan op storingen af, om die op locatie op te lossen. Toen was onze gereedschapskist voor ons het belangrijkst”.

Net effe anders

Tegenwoordig ligt dat anders. Door technische ontwikkelingen worden er in de rioolsystemen veel meer data verzameld. “Op mijn laptop heb ik inzicht op de status van diverse installaties en het hele systeem. Per pomp kan ik zien hoe deze functioneert. Ook krijgen wij automatisch meldingen als er iets niet goed functioneert en kunnen wij hierop op afstand reageren. Bijvoorbeeld door de pompen te schakelen of andere instellingen mee te geven”.

Zelfdenkend

Ook zijn er pompinstallaties waar met technische oplossingen storingen voorkomen worden. “In deze gevallen meet een pompinstallatie zelf of er een vervuiling ontstaat bij de pomp. Als dit gemeten wordt, zal de installatie de pomp even de andere kant op laten draaien. Vuil kan dan naar benden zakken. Door daarna de pomp weer te starten, wordt de vervuiling door de waaier heen verpompt en wordt zo voorkomen dat zich vuil ophoopt in een pomp”.

“Door slijtage van de pompinstallatie veranderen meetwaarden. Met onze laptop zorgen wij ervoor dat de juiste meetwaarden in de pompinstallatie blijven. Door deze wijze van beheer kunnen wij op voorhand storingen en dus overlast voorkomen”.

Uitdagend

Voor Gerjan is het werk daardoor ook veel uitdagender geworden. “In plaats van onderhoudsmonteur ben ik nu veel meer beheerder, probeer ik problemen voor te zijn en kan ik werken aan de verbetering van het systeem. Zo zijn we bezig om pompen met elkaar te laten communiceren en denken we na over hoe we data over het weer beter kunnen gebruiken om bijvoorbeeld problemen bij hevige regenbuien te voorkomen. Weet je dat er heftige buien aankomen, dan kun je bijvoorbeeld vooraf zorgen dat je buffercapaciteit in het hele systeem optimaal is. Zo kunnen we ook beter inspelen op de veranderingen in het klimaat”.


Gerjan Wielink verhelpt via de laptop een storing

"Op mijn laptop heb ik inzicht op de status van diverse installaties en het hele systeem. Per pomp kan ik zien hoe deze functioneert. Ook krijgen wij automatisch meldingen als er iets niet goed functioneert en kunnen wij hierop op afstand reageren", aldus Gerjan.