Zwartewaterland verbindt Varkensgat met Bergingsvijver

Om water goed af te kunnen voeren, gaat de gemeente Zwartewaterland in Genemuiden een watergang graven. De watergang verbindt straks het Varkensgat met de Bergingsvijver. Zo vergroot de gemeente de waterberging (vasthouden van water in bergingsgebieden) in dit gebied.

De aanleg van een apart afvoerstelsel voor het regenwater is onderdeel van de klimaatadaptatie maatregelen van de gemeente. Het regenwater hoeft dan niet meer naar het riool, maar wordt geloosd op de singels langs de zuidkant van Genemuiden. Bij hevige buien wordt dit water naar de Bergingsvijvers gepompt.

Afvoeren én vasthouden

"Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met felle buien", vertelt wethouder Maarten Slingerland. "Door het Varkensgat te verbinden met de Bergingsvijver krijgen we in Genemuiden meer plek om het water af te voeren. Daarmee houden we de waterbergingscapaciteit van Genemuiden op orde." De toename van de berging is ook nodig voor het huidige industriegebied.

Drie duikers

De watergang komt parallel aan de zuidkant van de Randweg. Op drie plekken gaat het water straks onder de weg door. Hiervoor worden duikers aangelegd onder de weg. De werkzaamheden duren tot ongeveer augustus 2022. De planning is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden van de nutsbedrijven. Voor de aanleg van de duikers moeten namelijk eerst kabels en leidingen worden verlegd.