Voetbalfans aan het (regen)water

Op 17 april startte een bijzondere actie in Deventer: vanaf die dag kunnen Go Ahead Eagles fans een exclusieve regenton met het Eagles logo kopen. Bij de aankoop krijgen ze ook twee gratis wedstrijdtickets en een kortingsbon voor planten.

Door de unieke samenwerking tussen Go Ahead Eagles, gemeente Deventer, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Intratuin Deventer kunnen maximaal 250 fans de regenton met een flinke korting aanschaffen. De actie loopt tot en met 11 juli en er zijn nu al bijna 200 tonnen over de toonbank gegaan.

Het Eagles-logo - bevestigd met een soort spanbanden - is vrij makkelijk te verwijderen. Er zijn jongeren die het logo nu op hun kamer hebben hangen, terwijl de regenton in de tuin zijn werk doet. Uit betrouwbare bron blijkt dat ook enkele PEC Zwolle-fans daarom ook een ton hebben gekocht.

Go Ahead neemt maatregelen

Go Ahead Eagles past zich al jaren aan aan het veranderende klimaat. De club voert het schone regenwater niet meer af via het riool, maar laat het regenwater van de daken en de parkeerplaats in de grond zakken. Jan Willem van Dop: “De Go Ahead Eagles Regenton dient een goed doel. Daarom geeft de club per regenton ook een tegoedbon voor twee tickets voor een geselecteerde wedstrijd van Go Ahead Eagles.”

Unieke samenwerking

De samenwerking tussen voetbalclub, ondernemer, gemeente en waterschap is bijzonder. Go Ahead Eagles was direct enthousiast om deze unieke regenton aan de fans aan te bieden. Intratuin heeft gezorgd voor het logo en geeft extra korting op de regenton zelf. Bij de regenton zit ook een kortingsbon voor planten. “Dat stimuleert de fans misschien ook om wat tegels te vervangen voor groen, wat verkoeling oplevert tijdens de warme dagen,” vertelt Twan Jongbloets.

Binnen beleid

Deze actie past heel goed binnen het beleid van het waterschap en de gemeente. “We kunnen niet meer om de extreme weersomstandigheden heen. Afgelopen zomer waren de tuinen echt droog. Met een regenton in de tuin heb je niet alleen water voor de planten, maar zorg je ook dat het riool minder wordt belast, wat bij hoosbuien echt nodig is”, vertelt Hans Wijnen, lid dagelijks bestuur Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Wethouder Frits Rorink: “Je moet er toch niet aan denken dat de grasmat van de Eagles of onze eigen tuin door de klimaatverandering verdroogt. Daarom moeten we samen zorgen dat we regenwater langer vasthouden en niet meer afvoeren via het riool. Die regentonactie helpt daar enorm bij en die steunen we van harte!”

Goed voorbeeld

De actie loopt voorspoedig. Naast de verkochte regentonnen zijn er ook diverse reacties van andere clubs en gemeenten binnen gekomen. Hopelijk zorgt de Eagles-regentonactie voor veel navolging.