Hogeschool van Amsterdam helpt met bepalen hittedoelen steden en dorpen West-Overijssel

Dat we ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat, daar zijn we het al een tijdje over eens. Hevige regenval en hitte hebben een grote impact op ons stedelijk en landelijk gebied. Met het kanaliseren van overtollig regenwater zijn we al een eind op weg. Maar hitte? Hoe heet wordt het eigenlijk onder onze voeten?

De Hogeschool van Amsterdam doet hier onderzoek naar. Wat zijn de effecten van hitte? Welke gezondheidsrisico’s zijn er? Met deze en andere onderzoeken hoopt het onderzoeksteam steden en dorpen minder kwetsbaar te maken voor extreme weersomstandigheden. Wetenschappers gaan samen met de lokale partners aan de slag .

“Onderzoeken bruikbaar RIVUS-partners”

“Het idee voor de onderzoeken is ontstaan aan de Hogeschool van Amsterdam”, vertelt Freddy ten Kate van de gemeente Deventer. “Vanuit RIVUS willen we graag actief meewerken met een of meerdere case studies. We pakken dat gezamenlijk op, zodat de onderzoeken bruikbaar zijn voor alle RIVUS-partners.”

Hitte in beeld

“Onze aanpak is nu vooral pragmatisch”, vertelt Freddy over de aandacht voor hitte bij de (her)inrichting en het onderhoud in Deventer. “We kijken per project wat we met hittestress (problemen die onstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopemn tot 8 graden meer dan buiten de stad) kunnen doen. Dat is nog te ad hoc. We willen beter in beeld krijgen wat onze hittedoelen zijn en inzicht hebben in de technische aspecten van hittebestendige inrichting. De consequenties zijn namelijk groot, ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de bouwsector.”

Start onderzoeken in 2018

Ook de gemeenten Apeldoorn, Amsterdam, Arnhem, Rheden en Groningen doen mee, net als ingenieursbureau Tauw. De onderzoeken starten in 2018 en zijn naar verwachting in 2019 afgerond. Uiteindelijk hebben we dat meer inzicht in de hitteopgave, de benodigde hittemaatregelen en ontwerprichtlijnen. De resultaten delen we met jullie.