Studenten winnen afstudeerprijs Bouwend Nederland Regio Oost

Onderzoek naar de milieuaspecten van CIPP-renovatietechnieken

De CIPP-liner (Cured In Place Pipe) is een algemeen toegepaste renovatietechniek in Nederland. ‘Relinen’ is een methode waarbij rioolbuizen gerenoveerd worden, zonder dat het riool opengebroken hoeft te worden. Aan de binnenzijde van de buizen wordt een soort ‘kous’ aangebracht. Deze kous is gemaakt van een composiet dat is opgebouwd uit een dragermateriaal, vaak een naaldvilt of glasvezel, en een kunsthars. Na het uithardingsproces is de rioolbuis sterk genoeg om het opnieuw tientallen jaren vol te houden.

Relining is een veelvuldig gebruikte methode, desondanks blijkt er nagenoeg geen onderzoek te zijn gedaan naar de eventuele gevolgen voor het milieu: nu en in de toekomst. Door dit gebrek aan informatie werden binnen RIVUS enkele vragen gesteld. Zo vroegen we ons af of CIPP-liners recyclebaar zijn? Brengt het boorsel dat vrijkomt bij het aanboren van aansluitingen bepaalde risico’s met zich mee? En ook vroegen we ons af of er wellicht Nano deeltjes vrijkomen bij slijtage. Deze vragen waren voor ons reden genoeg voor een een uitgebreid onderzoek.

link-4-256In het voorjaar van 2016 hebben de studenten Thijs Lubbinga en Marijn Vulkers van de Hogeschool Windesheim hun afstudeeronderzoek gewijd aan ‘De milieuaspecten van CIPP-renovatietechnieken’. Ze zijn hierin begeleid door Jan van den Berg van de gemeente Kampen. De hoofdvraag van de studenten was: ’In hoeverre zijn composietmaterialen voor de CIPP-relining te recyclen en welke invloed hebben aanleg en exploitatie op het milieu?’. Thijs en Marijn hebben gedegen en uitgebreid onderzoek gedaan en vervolgens een kwalitatief hoogstaand rapport geschreven. Ze komen tot de volgende conclusie: CIPP-liners zijn niet het asbest van de toekomst.

Het afstudeerrapport van de studenten werd door de Hogeschool Windesheim genomineerd voor de afstudeerprijs van Bouwend Nederland Regio Oost. De juryleden roemden de studenten om het maatschappelijk belang van hun specialistische onderzoek. Het afstudeeronderzoek werd omschreven als ‘een onderzoek dat ertoe doet’ en werd gekozen als winnaar van de afstudeerprijs van Bouwend Nederland Regio Oost. Geïnteresseerden kunnen het volledige onderzoeksrapport bekijken op de website van RIVUS.